2015
12.01

wwe_tickets

În căutarea prostiei endemice este greu să nu te loveşti de sistemul de măsură anglo-saxon. Gîndiţi-vă cum ar suna rezolvarea unei probleme de genul: „Autovehiculul A pleacă din punctul X cu viteza constantă de 60 de mile pe oră. Ce distanţă exactă parcurge dupa 38 de minute?” dacă ştiţi că tabelul de conversii între unităţile de lungime la engleji şi americani arată astfel: 1 mile = 1,760 yards = 5,280 feet = 63,360 inches. Logic, nu?

Umitor este faptul că totuşi inginerii şi softiştii de la ei nu îşi iau cîmpii ceea ce mă face să îi bănuiesc de faptul că, atunci cînd cenzorul lor de servici nu este atent, ei folosesc totuşi în calcule hulitul sistem metric, mult mai simplu şi intuitiv. Da’ nu de prostia standardizată discut azi ci vreau să mă amuz pe altă temă. De aceea vă propun o scurtă incursiune în prostia sportivă. Mai exact, campionatele naţionale din State.

După principiul „prostul dacă nu e fudul…”, americanii şi-au identificat sportul naţional printr-un atent proces de aruncare cu banul, înlocuind banalele cap şi pajură cu o bîtă şi cu o minge. Iar cum moneda respectivă s-a încăpăţînat să cadă pe cant, le-au folosit pe amîndouă. Astfel, tot bizonul american se omoară după baseball. Un sport stupid şi la fel de spectaculos ca o dezbatere parlamentară pe tema măririi salariilor proprii. Fără nici o şansă pînă la apariţia popcornului şi a berii la dozator, simulacrul sportiv a devenit fenomen de masă pentru americanul care nu a mai găsit loc liber la picnic.

Acu’, ce să zic, nu este singurul joc stupid de pe planeta asta da’ lucrurile se complică atunci cînd tu o ţii una şi bună că nu este aşa. De aia americanii au încercat să îl exporte peste tot pe unde au ajuns cu treabă (bombardament, ajutoare sau capturare de puţuri petroliere). Rezultatul a fost egal cu spectaculozitatea sportului cu bîte: zero. Restul lumii a zîmbit condescendet, a admirat soliditatea bîtei şi atît. Eh, aici orice om civilizat s-ar fi întors acasă şi l-ar fi făcut board-game pe care să îl joace cu vecinii în pauzele de grătar. Dar nu şi americanii.

Ei şi-au făcut stadioane. Le-au umplut cu echipe profesioniste. Şi majorete. Şi cu bere rece. În condiţiile astea bizonul de acolo şi-a văzut visul cu ochii şi a dat năvală să urmărească unul dintre cele mai insipide jocuri din istorie. Şi acum ajungem la relaţia dintre prostie şi fudulie. Pentru că, în loc să recunoască faptul că sînt fanii unui joc idiot în care flegma ţine loc de indicaţie tehnică şi care este cunoscut în restul lumii la fel de bine ca şi teoria unificării cîmpurilor, americanul de rînd o ţine una şi bună că este iubitor de sport mondial. Mai ales că, echipele de baseball americane concurează în…. Baseball World Series.

Cum ar veni, în campionatul mondial de baseball. Campionat ce se ţine, logic, între echipe nord americane. Şi mai exact, un campionat mondial la care numărul de ţări participante este egal cu 1. Şi să vezi bucurie pe redneck atunci cînd echipa lui preferată cîştigă pentru patria lui, SUA, titlul mondial la un sport la care nu mai participă nici dracu’. Scuze, cineva îmi atrage atenţia că mai participă şi O ECHIPĂ din Canada. Probabil că este formată din americani beţi care nu au aflat încă unde este graniţa.

Iar pentru că celebritatea se sărbătoreşte copios, de se bucură toţi producătorii de haleală şi băutură că le saltă profitul, titlul mondial la diverse sporturi se mai dispută pe teritoriul american astfel:

– NBA World Championship – baschet. Un alt titlu mondial cîştigat an de an pentru SUA de către echipele de baschet americane. Singurele care participă, desigur. Iar mă trage cineva de mînecă şi îmi spune că la simulacru mai participă şi O ECHIPĂ din Canada (vedeţi bă dacă nu semnalizaţi bine graniţa ce se întîmplă?)

– NFL World Championship- fotbal american. Adică un campionat mondial de fotbal american. Hohotele de rîs ale naţiunilor neparticipante (adică toate minus una, SUA) au fost atît de puternice încît pînă şi americanii s-au prins că se rîdea de ei şi i-au schimbat denumirea în SuperBowl. Da’ asta nu îi împiedică să se considere unicii cîştigători ai titlului mondial. Ceea ce nu este nici atît de greu dacă ţinem seama de faptul că sînt singurii participanţi.

– World Wrestling Entertainment- wrestling. O chestie mai stupidă decît baseballul numai americanii puteau inventa. Şi dacă tot au făcut-o, au pus-o şi de-un campionat mondial. În urma căruia, an de an, cîştigă titlul mondial pentru patria lor concurînd, deja previzibil, singuri.

Cică la Olimpiada asta americanii sînt îngrijoraţi pentru că, după mult timp, vor pierde locul 1 la numărul de medalii cîştigate. Nu-i bai pentru marea naţiune americană: nu există aur în lume pentru medaliile de campion mondial pe care le pot cîştiga la sporturi inventate şi jucate doar de ei.

No Comment.

Add Your Comment