2015
07.05

Europa de Sus Est

 

Votati NU pentru democratie si demnigate

Votati NU pentru democratie si demnitate

 

Ieri dimineață lui Stavros îi era teamă că nu va găsi zahăr in magazine. Un vecin îi spusese că s-a terminat. Ieri a fost şi ziua de salariu. A primit ceva mai mult de jumate’. Restul, cînd s-or deschide băncile. Cînd s-or deschide. Stavros este recepționer de noapte la hotel, locuieşte la țară acum. A avut o afacere în Atena: un printshop care a mers din ce în ce mai prost, aşa că l-a închis şi s-a retras la obîrşii, în Creta.

Azi Stavros (sau Steven, cum se prezintă) va vota la referedum. Va vota NU.

Georgios este cel mai mic dintre frați. S-a născut în Sfakia şi a făcut Colegiul American de Economie în Atena. N-a găsit de lucru aşa că s-a întors la afacerea familiei: Lefka Ori, una dintre cele mai vechi taverne din micuțul port pescăresc. Tatăl lui stă în bucătăria restaurantului de 46 de ani. Au şi un mic hotel acum dar nu le merge grozav. Georgios şi ceilalți doi frați servesc la mese, debarasează, ajută la bucătărie, fac de toate. Muncesc 16 ore pe zi 8 luni pe an.

Azi Georgios va vota la referendum. Va vota NU.

Theodoros are un mic restaurant pe marginea drumului în Silas. Pereții tavernei sînt plini de unelte agricole vechi, semn că, cel puțin familia lui, a trecut la nivelul următor. Nu ştie prea multă engleză dar este zîmbitor şi îți arată tot ce are de mîncare în bucătărie. Este trecut de 10 seara iar restaurantul e aproape gol. Deh, e departe de traseele turistice. Băiatul lui, 12-13 ani, serveşte la masă şi strînge farfuriile.

Azi Theodoros va vota la referendum. Va vota NU.

Nici unul dintre aceşti oameni nu este pensionar, angajat la stat sau asistat social. Toți fac parte din clasa de mijloc, nu sînt naivi,  muncesc din greu şi depind de existența turiştilor. Toți vor vota NU pentru că:

Theodoros: “Taxe, taxe, taxe! În fiecare zi alți bani. Gata!”

Stavros: “Părinții mei şi cei votați de ei au împrumutat bani, i-au cheltuit iar noi trebuie să îi plătim. Generația tatălui meu este cea mai fricoasă acum, va vota DA pentru că e egoistă. Eu votez NU. Ştiu că va fi greu dar nu mi-e teamă de muncă, mă voi descurca. Dar copiii mei nu vor trebui să plătească datoriile mele.”

Georgios: “Nu l-am votat pe Tzipras pentru că este comunist. L-am votat pentru că era altceva. 40 de ani am avut aceleaşi două partide. Aceeaşi hoți care ne-au băgat in datorii, ne-au furat, i-au mințit pe toți şi acum vor să acceptăm ce ne cere Germania. Dacă vom vota DA tot ei se vor întoarce la putere. Nu se va schimba nimic. Ne vom întoarce la tot ce a fost rău ultimii 40 de ani. Votez NU ca să se schimbe ceva. Bine, rău, nu mai contează! Dar trebuie să se schimbe ceva. DA nu schimbă nimic!”

N-am apucat să discut cu mulți oameni, dar nici unul dintre cei cu care am vorbit nu vrea să voteze DA, nici unul nu vrea să iasă din Europa şi nici unul nu crede că vor rămîne fără euro. Sînt de acord să plătească şi o parte din datoriile pe care nu le-a făcut generația lor şi de care nu profită în vreun fel. Dar toți sînt de acord cu un singur lucru: Europa vrea să îi faca să se întoarcă la un regim politic care i-a băgat în faliment.

Iar dacă ştii cît de cît istoria lor de după ’75 nu poți să constați decît că au dreptate. Votul din Grecia de azi nu este legat de datorii sau de apartenența la euro. Grecii de azi votează pentru schimbarea unor dinastii corupte, bogate şi autosuficiente. Foarte probabil că le vor schimba cu nişte incompetenți, stîngişti şi exaltați. Dar măcar va fi altceva.

 

Iar eu, pe cît de dreapta mă consider, dacă aş fi grec aş adopta strategia “decît să plîngă mama, mai bine sa plîngă mă-ta” şi aş vota NU.

2 comments so far

Add Your Comment
  1. I am really delighted to glance at this web site posts which carries plenty
    of valuable information, thanks for providing such data.