2013
06.06

Azi IO are aritmetică

asigurari

               De ceva timp mă asaltează vizual şi sonor un nene cu o voce cavernoasă ce face reclamă unei firme de pensii private. Firma respectivă ne bagă-n bot niscaiva grafice şi ne anunţă că sfîrşitul ni-i aproape dacă nu ne băgăm la pensia lor pentru că, demonstrat ştiinţific de ei, în 2050 un salariat va susţine 9 pensionari aşa că vai ş-amar de bătrînii de la mijlocul secolului nostru. N-o să aibă cine să le plătească pensiile aşa că nema bani, nema fericire, nema viaţă, caput, koneţ filma.

               Cît de real este scenariul? Din punctul meu de vedere, la fel de real ca şi cel din Harry Potter. Pentru că nenii de la asigurări se bazează pe iuţeala de mînă şi jocul de lumini scoţînd din pălărie numa’ ce vor ei să scoată: adevărul statistic.

               Ştiţi cum e: dacă vrei să demonstrezi ceva de nedemonstrat ai tot timpul la îndemînă statistica. Biata de ea, e o formă de apreciere foarte bună da’ care a ajuns cocotă din cauza celor care au întins-o pe unde au vrut pentru că statistică şi computerele funcţionează după acelaşi principiu: CICO. Adică căcat introduci, căcat obţii. Şi acu’ să trecem la cifre.

               În 2010 aveam 4.300.000 de angajaţi şi 5.600.000 de pensionari. Raportul este de 1:1,3. Populaţie activă de 10 milioane, sîntem 19 milioane rezultă cam încă 4 milioane de copchii.

       Eh, de aici nenii de la asigurări iau statistica de mînă, o bagă în camera din fund şi o iau la întrebări de genul: „Cum evoluează numărul naşterilor?”. „Scade” răspunde Statistica sinceră. „Dar numărul deceselor?” insistă amploiaţii. „Creşte” glăsuieşte şi Statistica. Aici asiguratorii se privesc pe sub sprîncene rînjind, pregătind întrebarea decisivă „Şi ce se va întîmpla cu populaţia României pe grupe de vîrstă în 2050?”. Statistica face nişte calcule în minte, se îngălbeneşte la faţă şi răspunde cu o voce sfîrşită „Dezastru! Dacă se păstrează trendul actual populaţia peste 65 de ani va fi vast majoritară. Pensionarii vor fi mult mai mulţi decît salariaţii. În cel mai pesimist scenariu se va ajunge la un raport de 1:9! Vai nouă! Vai! Vai!”

      Nenii de la asigurări zîmbesc satisfăcuţi, se întorc la birouri şi ne dau crunta veste îndulcită de o veste bună. Cotizînd la ei am rezolvat problema financiară: esti bani, esti fericire, esti viaţă, davai igrati. Iar noi trebuie să le mulţumim pentru că ne-au salvat bătrîneţile.

Nope.

    Nu ne-au salvat nimic. Ba mai rău, ne condamnă pe toţi la moarte. Şi cînd zic pe toţi, îi includ şi pe ei. Hai să vedem de ce.

    În 2050 studiile spun că vom ajunge să numărăm pe plaiurile mioritice cam 16 milioane de băştinaşi. Ştim deja de mai sus că la faza cu naşterile va fi dezastru aşa că tăiem numărul de copii la jumate’. 2 milioane de nevotanţi. Rămîn 14 milioane. Mai tăiem populaţia activă dar neocupată (4 milioane azi aşa că îi tăiem şi pe ei la jumate’ că îmbătrînesc = 2 milioane) şi rămînem cu 12 milioane. Ăştia, conform nenilor de la asigurări, au raportul angajat:pensionar de 1:9. Adică 1,2 milioane de angajaţi şi 10,8 milioane de pensionari. Eh, începe să se vadă problema?

    S-o repetăm pe scurt: România. 16 milioane locuitori. Care mănîncă, se îmbracă, se duc la şcoală, se îmbolnăvesc şi ajung în spitale, se duc la mall, în închisoare, CONSUMĂ. Şi 1,2 milioane de lucrători. Nu ajung nici să-i hrănească pe ceilalţi! Nu mai vorbesc de şcoli, spitale, servicii, administraţie, poliţie sau armată. Nimic. Gata. Închidem uşile, apa, gazul, şi lumina nu le mai închidem pentru că oricum n-are cine să le dea dea, închidem ochii şi aşteptăm să murim ordonat, fără panică.

    Eh, cam asta ne doresc nenii ăia de ne rup pe genunchi cu reclamele lor idioate. Să murim toţi de foame. Iar dacă tot o facem, să îi lăsăm să ne ţină banii.

    Măcar au fost sinceri cu o singură chestie: şi-au numit campania „Bătrîneţe fără bătrîneţe.”. Yeap.

No Comment.

Add Your Comment