2013
05.23

Tai fun.

ship-fail

               Se făcea că Ginghis Han murise. După ce îşi adăpase caii în rîurile din juma’ de Asie şi umpluse pămîntul de copii, temutul han îşi dădu obştescul sfîrşit cu oarecare regret că n-apucase şi el să plece în croazieră. Doar el şi fo’ 40.000 de soldaţi cu cai cu tot, ca să nu-i topească nostalgia pînă s-or întoarce din Japonia.

               Că le cam lipsea asta mongolilor. După ce bătuseră tot purtătorul de ochi oblic prin continent tare le-ar fi plăcut să efectueze regulamentarul viol şi la poalele muntelui Fuji, da’ le cam lipsea logistica. Aşa că Ginghis muri fără să se dea pe mare. Şi fiu-su la fel. În schimb nepotul lui, pe numele de Kublai Han, odată cu cucerirea Coreei s-a gîndit că i-ar prinde bine ceva aerosol marin.

                Şi ca să nu meargă omul neinvitat a trimis 5 emisari înainte, prin 1268, ca să le explice japonezilor că le-ar sta mai bine în costum de vasali plătitor de tribut decît în costum de călăreţul fără cap. Dar cum au plecat emisarii aşa s-au şi întors, niponii considerînd că cel mai bun răspuns este nici unul.

               Kublai a mai trimis cinci şi în 1269. Nimic. Supărat, a vrut să îmbarce şi să trimită ceva mai mulţi emisari, cam fo’ cîteva mii, dar a aflat că n-avea cu ce. Aşa că a apelat tot la varianta clasică: 5 plus cîrmaci şi în 1270, şi în 1271 şi în 1272. Nici un răspuns.

               Astfel că în 1274, pe lîngă barca celor cinci a mai pus încă 300 de nave şi 400 de bărci cu 23.000 de oameni ca să le caute pricină bieţilor japonezi. Ceea ce a şi reuşit cîteva zile, deoarece niponii nu mai văzuseră atîţia soldaţi la un loc de sute de ani, pînă cînd băiatu’ cu vremea de la ei le-a dat o avertizare de nowcast de taifun determinîndu-i pe paşnicii invadatori să se reîmbarce pe nave ca nu cumva să rămînă blocaţi pe tărîm străin. Avertizarea a fost pe bune, decizia proastă, majoritatea vaselor scufundînd-se cu tot cu turişti. Restul au fost decimaţi de japonezii care învăţaseră între timp să numere peste o mie.

               Kublai s-a enervat, a mai tăiat cîteva capete şi a apelat din nou la varianta clasică: 5 emisari cu barca. Elementul de noutate a fost că le-a spus ăstora să nu se mai întoarcă fără un răspuns. Japonezii le-au înţeles noile însărcinări şi le-au scurtat aşteptarea odată cu capetele. Kublai Han a turbat dar ca să arate că este dispus să negocieze, a mai trimis 5. Niponii au demonstrat aceeaşi deschidere spre dialog tăindu-le capetele şi ăstora.

               Aşa că, în criză de emisari şi la rugăminţile văduvelor primilor, în 1281, Kublai Han a trimis 4,400 de nave cu 140.000 de soldaţi pentru a repatria corpurile neînsufleţite. Japonezii nu prea au apreciat determinarea mongolă de a apăra tradiţiile de înmormîntare şi au decis să lupte cu toate că erau copleşiţi numeric.

                Mongolii au debarcat, japonezii au reuşit să îi respingă într-o primă fază, ăia s-au urcat din nou pe corăbii pentru a căuta alt loc de debarcare şi au fost loviţi de un puternic sentiment de deja-vu în momentul în care băiatu’ de la meteo a venit cu nowcastu’.

               Timp de două zile taifunul le-a cam făcut treaba japonezilor scufundînd, din nou, majoritatea vaselor mongole cu tot cu turişti. Kublai Han a renunţat ulterior să cucerească Japonia.

             De bucurie, niponii au numit furtuna „vîntul divin”, denumire ce avea să devină mult mai cunoscută restului lumii cîteva sute de ani mai tîrziu în pronunţia originală: kamikaze.

9 comments so far

Add Your Comment
 1. bun! bun!

  • Multam.

 2. aa, era sa uit: FREE GIGI!

  • Sper sa nu uiti la cit mai multi ani!

 3. din ce in ce mai bun! ma uimesti ! Era expresia “M-ATI ULUIT” . Citit repede era “mat uluit” . Sper sa nu raman asa!

  • Multumesc.

 4. Arigato! Sayonara toata seara!

  • Stii ce a spus Arnold in Terminator 3? “Hasta la revista, baby!”

   • Pe dracu! A zis FRI JIJI.