2013
07.21

Picnic la marginea istoriei

ezerov4

“In cunoscuta balada Miorita, sunt descrise cateva intamplari in care sunt implicate doi criminali, o oaie turnatoare, si un cioban care socheaza prin prostia lui.”

Rîndurile de mai sus au împinzit site-urile ziarelor sub titlul “Perle la BAC” şi toţi idioţii s-au grăbit să hăhăie superiori: cum să nu vezi sensibilitatea artistului popular în descrierea integrării cu frac-su, codru, şi să vii, hodoronc tronc, cu mercantilismul cotidian ca să faci praf atîţia autori care încă se înfioară la descrierea comuniunii.
Faza nasoală este că şi comisia de BAC l-a taxat pe anonimul ce a produs textul de mai sus cu un probabil 4 la oral pentru că, nu-i aşa?, e doar un dobitoc ce nici măcar n-a fost atent la clasă şi a avut tupeul să gîndească măreaţa opera literară singur.

Din punctul meu de vedere, omul care a produs comentariul cu pricina ar fi trebuit felicitat pentru că cele două rînduri de mai sus reprezintă chintesenţa Mioriţei. Şi vă rog frumos, nu mă luaţi cu lirismul poporului român, că nu ne-a ajutat cu nimic. Nici fo’ mare putere nu sîntem, nici vreun exemplu de urmat pentru ăia din jur şi nici vreo identitate culturală n-am ajuns să avem (mai puţin în cazul în care credeţi că moscheea din carpeta de pe perete ar fi neaoşă).

Ce este cultura populară actuală? Păi, hai să mergem la o nuntă în Maramureş, sau în Bucovina sau unde vreţi voi, şi haideţi să numărăm manelele pe care o să danseze toţi nuntaşii. Sau ghiciţi dacă bazinul electoral al jigodiei de jiji, care a ridicat teancul de euro aruncat în aer la rangul de studii postuniversitare, din suburbiile capitalei este mai mic decît cel din Ţara Oaşului.

“Veşnicia s-a născut la sat” spunea un Blaga pentru care alcoolismul celui lipsit de televizor era un moft iar ignoranţa părinţilor care îşi distrug copii o prostie. Unde găsim cel mai des copii abuzaţi, părăsiţi, bătuţi, înfometaţi şi cu viitorul distrus? Mama ei de mioriţă…

Sau că simţul lor moral este mai puternic. Aşa ar fi dacă lipsa mijloacelor de contracepţie la sate nu ar genera un vag indiciu de cît de mult ne place carnea.

Lasă, că măcar trăiesc sănătos. Ha!

Iar legat de modul în care am stat capră începînd cu autorul “Mioriţei” şi terminînd cu Ion Iliescu, cred că nu mai are rost s-o spun.

Fac parte din poporul român şi îmi asum calităţile şi defectele lui. Da’ vă rog eu, nu mă puneţi să îmi asum şi “Mioriţa” pentru că niciodată nu aş putea fi atît de prost încît să m-apuc să-mi imaginez ce colivă gustoasă o să am doar pentru că cineva mi-a lăsat în parbriz un bileţel pe care să scrie “Fraiere! Vezi că tocmai ce ţi-am tăiat conductele de frînă.”

2013
07.01

Pe o ploaie ca asta..

ninja-flash-mob

numai o ştire din ţara ploilor record la hectar, mai cunoscută nouă ca Anglia, ne mai poate însenina ziua.

               Sper că mai ţineţi minte jucăuşii purtători de caschete londoneze degrabă mînuitori de tasere. Ultima postare legată de ei îi lăsase contemplînd focul de tabără făcut în curtea unui contribuabil englez, foc de tabără la care contribuabilul nu se limitase la a asigura doar spaţiul ci şi materia primă pentru foc, recte propriul trup.

               Eh, zilele trecute caschetarii noştri, după ce şi-au pus la reîncărcat taserele, au plecat din nou în misiune pentru a apăra ţara de răufăcători, cîini vagabonzi, copii cu petarde şi luptători ninja.

               Astfel, dl Colin Farmer,  unul dintre luptătorii ninja reperat cu eficienţă de miliţienii britanici nu a reuşit să se replieze destul de rapid, astfel că vînjoşii apărători ai ordinii de drept l-au încolţit, l-au, previzibil deja, electrocutat, l-au încătuşat şi, într-un ultim efort demn de toată lauda, i-au smuls din mîinile încleştate sabia ninja pe care dl Farmer nu se sfia să o vînture în plină stradă în stînga şi în dreapta.

               Mai tîrziu, la secţie, caschetarii au aflat că o katana nu e niciodată cilindrică, nu e albă şi nici măcar nu are vîrf de cauciuc. Aşa că dl Farmer şi-a primit înapoi bastonul de nevăzător, scuzele cuvenite şi asigurările oficiale din partea şefilor de miliţieni că, în pofida celor păţite, poliţia britanică nu are nimic împotriva orbilor.

Morala? Aceeaşi de 2.000 de ani încoace: “Police and rocket science don’t mix”